Tiltrekkende krefter

Tekst/foto: Gro Nygard Riise


8 år gammal gut som blei innlagt med magesmerter og mistenkt inntak av ­magneter.  Mor fortel at det debuterte med magesmerter og oppkast på kvelden, og det kom ­etterkvart fram at pasienten aved eit uhell hadde svelgt fleire små magneter. ­Usikkert kor mange timar det var mellom inntak og debut av magesmerter. 

Rtg ved innkomst viste 8 små kuleformede magneter i epigastriet og pasienten blei tatt rett til gastroskopi. Rett ved cardia såg ein små magneter. Magnetkulene hang fast i cardia over ein slimhinnefold. 3 magneter på eine sida og 5 på andre sida av slimhinnefolden. Ein forsøkte fyrst å få nett omkring dette, men vanskelig posisjon med retroflektert skop og relativt sterke magneter som ein ikkje klarte å dele frå kvarandre. Ein fekk etterkvart splitta opp magnetene og løsnet dei frå folden slik at dei la seg i corpus. Forsøker så å få nett over, men rekka av magneter var for langstrakt og fekk ikkje nettet omkring. Ved hjelp av biopsitang fekk ein så kobla magnetene sammen til ein ring, og klarte då å plassere dei i nettet og tatt ukomplisert ut. 

Pasienten blei skrevet ut i velbefinnande dagen etter. 

NGF
Opphavsrett: ©Norsk gastroenterologisk forening
Ansvarlig redaktør: Svein Oskar Frigstad
Webmaster og design: www.webpress.no
Følg oss på: Twitter og Facebook