Blinkskuddet: Stålrør i tarmen

Av: Kim V. Ånonsen

 

Blinkskuddet-2012-04-Bilde-1

Bilde 1.

En voksen kvinne som ble fulgt på sykehuset for en kronisk sykdom, klaget over langvarige magesmerter. Samtaler ble gjennomført via tolk, og journalen refererer flere versjoner av den angivelige årsaken til smertene. Som seg hør og bør bestilte man CT, og der fant man et rør i tynntarmen som så ut som et kateter (bilde 1, høyre flanke). Ballongassistert enteroskopi ble etter hvert verktøyet som skulle løse oppgaven med å fjerne kateteret. Slynge ble anlagt, men røret lot seg ikke rikke. Slyngen ble endatil sittende fast i enden av røret (bilde 2), og wire ble klippet. Operasjon ble foretatt samme kveld. Det var ikke mulig å fjerne røret gjennom åpning av tarm, så tarmsegmentet måtte fjernes for å få ut fremmedlegemet (bilde 3). De første rapportene fra operasjonsstua opplyste om «stålrør», men gjennomskjæring bekreftet at dette var et forsteinet plastkateter.

Blinkskuddet-2012-04-Bilde-2

Bilde 2.

Blinkskuddet-2012-04-Bilde-3

Bilde 3.

NGF
Opphavsrett: ©Norsk gastroenterologisk forening
Ansvarlig redaktør: Svein Oskar Frigstad
Webmaster og design: www.webpress.no
Følg oss på: Twitter og Facebook