Dagsorden:
- Valg av dirigent og referent
- Konstituering, godkjenning av innkalling
- Styrets årsrapport for 2024
- Legeforeningens høringer i 2024
- Regnskap, budsjett og revisjon
- NGFs forskningsmidler
- Rapport fra spesialitetskomiteen
- Rapport fra NGFs interessegrupper
- Rapport fra Scandinavian Journal of Gastroenterology
- Rapport fra NGF-nytt-redaksjonen
- NGFs stipendtildelinger og industristipender
- Valg av NGF-styre og valgkomite
1. Valg av dirigent og referent
Styret innstilte Knut E. A. Lundin og Odd Helge Gilja som dirigenter, og Svein Oskar Frigstad og Elisabeth Steinsvik som referenter. Dette ble akseptert av årsmøtet.
2. Konstituering, godkjenning av innkalling
Generalforsamlingen ble konstituert og erklært som lovlig innkalt. Dirigentene og referentene vil underskrive referatet. 63 medlemmer deltok på generalforsamlingen.
3. Styrets årsrapport for 2024
Styrets årsrapport ble presentert av leder Kim V. Ånonsen. Styret har bestått av Robert Hammer, Katrine Dvergsnes, Eivind Ness-Jensen, Roald Havre, Sigurd Breder, Vendel Kristensen og Kim V. Ånonsen.
Det ble avholdt fem styremøter 2024. Alle styremøter er referatført. Mange saker og henvendelser har blitt bearbeidet mellom møtene på e-post. Samarbeidet i styret har vært meget godt.
Totalt antall medlemmer økte til 344 ordinære medlemmer og 108 assosierte medlemmer. Det var 260 yrkesaktive spesialister i fordøyelsessykdommer og 8 spesialister i gastrokirurgi. 32 % av yrkesaktive er kvinner.
Hovedoppgaver styret har arbeidet med har vært gjennomføring og planlegging av årsmøtet, økonomistyring, fagutvikling, innspill til faglige retningslinjer og arbeidet med rekruttering til ulike råd og utvalg nasjonalt og internasjonalt. De har også arbeidet med etterutdanningsprogrammet som ble vedtatt av Årsmøtet i 2022, som er klart for publisering i 2025.
Styret har videreutviklet Legeforeningens Office 365-løsning med Microsoft Teams som verktøy og dokumentarkiv.
Vikas Sarna ønsket ytterligere informasjon om etterutdanningsprogrammet, og styret belyste bakgrunn og veien videre i dette arbeidet i legeforeningen. Dirigent Lundin henstiller styret til å redegjøre for detaljer rundt denne ordningen i et kommende nummer av NGF-nytt.
Dirigent takket styret og leder spesielt for sin innsats.
Årsrapporten er vedlagt referatet, og vil bli presentert i NGF- nytt.
Generalforsamlingen tok årsrapporten til etterretning.
4. Legeforeningens høringer i 2024
Presentert av leder Kim V. Ånonsen. Legeforeningens høringer i 2024 er oppsummert på hjemmesiden og listet i årsrapporten. NGF-styret har svart ut to høringer i 2024, og disse ble kort presentert.
5. Regnskap, budsjett og revisjon
Kasserer Vendel Kristensen gjennomgikk årsregnskap for 2024 og budsjett for 2025.
Årsregnskap for 2024 ble fremlagt med resultat i balanse. Det har vært gode inntekter fra symposium i interessegruppen for IBD og NGF-nytt. Årsmøtet i 2024 gikk med 33 133 i underskudd. Derfor økt påmeldingsavgift for årsmøtet i 2025.
Regnskapet er godkjent. Årsmøtet gir styret ansvarsfrihet for regnskapet 2024. Endelig regnskap legges ved referatet for generalforsamlingen.
Budsjett for 2025 ble lagt frem med planlagt balanse. Styrehonorarer for 2025 blir kr 10 000 for leder, kr 10 000 for sekretær, og kr 5000 for øvrige medlemmer. Generalforsamlingen godkjenner budsjettet for 2025.
6. NGFs Forskningsmidler
Tildelingskomiteen 2023-2025: Espen Melum (leder), Vendel Kristensen (nestleder, kasserer), Liv Sagatun, Hilde von Volkmann, Jan-Magnus Kvamme, Kim Nylund. Påtroppende tildelingskomite for perioden 2025-2027 blir: Kim Nylund (leder), Vendel Kristensen (nestleder, kasserer), Maya Olaisen, Tore Grimstad, Jan-Magnus Kvamme, Kjetil Garborg.
Regnskap for 2024 og tildelinger ble presentert ved leder Espen Melum.
Det kom i 2024 12 søknader, 6 menn, 5 kvinner, Oslo dominerer mens Nord-Norge mangler.
Tildelinger 2024: Sara Tjønnfjord (OUS-RH), Håvard Midgard (OUS Ullevål)
Tildelinger for 2025 annonseres fredag 07.02.25.
7. Rapport fra spesialitetskomiteen
Leder for komiteen Kristine Wiencke har sendt inn rapport om spesialitetskomiteens arbeid. Rapporten ble presentert av Leder Kim V. Ånonsen. Spesialitetskomiteen utnevnes av Styret, og YLF utnevner LIS-representantene.
Medlemmer har vært Kristine Wiencke, Taran Søberg, Lars N. Karlsen, Johan Holck-Steen, Synnøve Rynning-Tønnesen (LIS-representant). Vararepresentanter er Christian Corwin og Siri Martinsen, og Ina Lundberg som vararepresentant for LIS.
Det oppnevnes ny spesialitetskomite for kommende periode som vil bestå av: Kristine Wiencke (leder), Lars N. Karlsen, Johan Holck- Steen, Christian Corwin Synnøve Rynning-Tønnesen (LIS-representant). Ina Lundberg er vararepresentant for LIS (planlagt permisjonsperiode der Marte Asphaug blir vara).
Det har vært utført sykehusbesøk ved Hamar, Lillehammer, Gjøvik og UNN Tromsø.
Det ble godkjent 18 nye spesialister i 2024. Dette utgjør ingen reell vekst i totalt antall spesialister på grunn av tilsvarende mange gastroenterologer har blitt pensjonister.
Taran Søberg orienterer om utfordringer rundt ny spesialistutdanning, der hensikten var at nye spesialister skulle utdannes på kortere tid. Det er rekrutteringsproblemer innen gastroenterologi på nesten alle sykehus. Det er en særlig utfordring at hensyn til drift trumfer utdanningskvalitet ved flere sykehus, og dette står i veien for effektiv spesialistutdanning. Det løftes frem at sykehusene har et viktig ansvar for å tilrettelegge for god utdanningskvalitet.
Kommentar fra Trond Engjom om prosesser i de regionale utdanningsutvalgene, særlig med tanke på utfordringer rundt rotasjon til større sykehus fra lokalsykehusene. Søberg svarer at en del av utfordringen er at LIS som er i rotasjon på større sykehus ofte må gå i primærvakt, og dette gjør det utfordrende å få bruke tiden effektivt til gastrorelaterte læringsmål. Det er noen sykehus som har klart å lage strømlinjeformede utdanningsløp ved rotasjon.
Andreas Aas Engstrøm fra FUNGF og Ylf forteller at hans inntrykk er at gastromedisin fremdeles er ganske populært blant de indremedisinske fagene. En utfordring er at mange LIS som ønsker å bli gastroenterologi, i stor grad blir brukt til generelt vaktarbeid og blir hindret fra fremdrift med tanke på LIS3-læringsmål.
Rapporten vedlegges referatet. Rapporten ble tatt til etterretning.
8. Rapport fra NGFs interessegrupper
Årsrapporter fra interessegruppene ble gjennomgått av leder Kim V. Ånonsen.
Det er i år valgår for interessegruppene jf. vedtekter i §6.
FUNGF har utskiftning av hele styret i år, og nytt utvalg vil bestå av Maya Olaisen, Ida Meyer Olsen, Markus Tungodden, Marte Asphaug, Even de Lanlay, Holmfridur Helgadottir og Erlend Nakken. Leder er enda ikke bestemt.
Interessegruppen for tarmscreening: Medlemmer for 2025 vil bli: Christian Kjellmo (leder), Ingrid Prytz Berset, Petter Hære, Øystein Brenna, Knut-Arne Wensaas. Det har ikke vært aktivitet i gruppen i 2024, og det spørres om det er behov for denne gruppen. Styret vil avklare dette i samarbeid med interessegruppen. Dirigent Gilja foreslår at dersom ikke gruppen viser aktivitet i løpet av de kommende to år vil den bli lagt ned ved Årsmøtet i 2027.
Interessegruppen for IBD: Leder Silje Thorsvik redegjør for gruppens aktivitet i 2024. Gruppen har ingen nye medlemmer i år. De har arrangert IBD-symposium med 121 deltakere, dette er ny rekord. Symposiumet gikk med økonomisk overskudd og fikk gode tilbakemeldinger. Det planlegges årlige symposium fremover. I 2025 blir møtet på Oslo Event Hub 5. september.
Interessegruppen for leversykdommer: Nytt styre vil fra 2025 bestå av: Trine Folseraas (leder), Håvard Midgard, Tone Søberg, Kristin Kaasen Jørgensen, Kristin Matre Aasarød, Sindre Rong Gabrielsen, Sheraz Yaqub og Rogelio OB Rios. Gruppen har arrangert nasjonalt levermøte. Årets møte vil arrangeres onsdag 17. september i Oslo.
Interessegruppen for nevrogastroenterologi: Nytt styre vil bestå av Jan Gunnar Hatlebakk (leder), Johan Lunding, Peter H. Johansen, Mattis Heibert, Dag Arne Hoff, Jørgen Valeur, Silje Johansen og Dag Andre Sangnes.
Interessegruppen har arrangert nasjonalt møte i Nevrogastroenterologi som ikke genererte inntekter i 2024. Det arrangeres også møte i Oslo 12. mars 2025.
Interessegruppen for pancreassykdommer: Ingrid Nordaas (leder), Trond Engjom, Truls Hauge, Kim Waardal, Jan Magnus Kvamme, Anne Waage, Liv Sagatun. Mye av interessegruppens aktivitet har vært knyttet til den Skandinavisk-Baltiske pancreasklubben og foredragsaktivitet.
Interessegruppen for ultralyd: Vikas Sarna (leder), Jan Magnus Kvamme, Jens Pallenchat, Odd Helge Gilja, Eivind Ness-Jensen, Elisabeth Steinsvik og Håvard Midgard. De mangler et medlem, og det vil rekrutteres (som assosiert medlem) i løpet av året.
Gruppen har arbeidet med å få inntjening for bruk av ultralyd i gastromedisinsk poliklinikk. De ønsker å søke om å holde lørdagssymposium i 2026 ved Årsmøtet i Lillehammer.
Interessegruppen for endoskopi: Jens Aksel Nilsen (leder), Vemund Paulsen, Øyvind Hauso, Christian Rushfeldt, Helge Evensen, Chong Dai, Hong Dung Nguyen, Håvard Wiig. Interessegruppen har ansvaret for årets Lørdagssymposium sammen med Gastronet og Tarmscreeningprogrammet, med tittel «Kvalitetsforbedring i koloskopi: Mot bedre pasientbehandling ».
Interessegruppen for tarmsvikt er ganske nyopprettet og vil i år ikke ha utskifting av medlemmer.
Årsrapporter ble tatt til etterretning. Rapportene vedlegges referatet og vil bli publisert i neste nummer av NGF-nytt.
9. Rapport fra Scandinavian Journal of Gastroenterology
Editor-in-Chief Reidar Fossmark orienterte om tidsskriftet . Det mottas 891 manuskripter, og publisert totalt 183 i 2024. Flere manus fra Norge ønskes. Redaksjonen takker for innsats fra alle reviewers. Acceptance rate er om lag 16 % totalt med noen geografiske forskjeller. IF har vært fallende siden 2022 som kan forklares av økende nedlastinger, men færre siteringer. De mest siterte og nedlastede artiklene var i fjor norske artikler.
Lars Aabakken takkes for hele 25 års innsats i SJG, flere av disse som Editor og Editor-in-Chief. Martti Färkkilä takkes av som Editor for perioden 2020-2024
Scandinavian Journal of Gastroenterology er et fritt og uavhengig tidsskrift. Medlemmene oppfordres til å sende inn sine arbeider, takke ja til å være reviewer og å lese og sitere tidsskriftet.
Editorial team består av Reidar Fossmark, Johan Burisch og Per Stål.
10. Rapport fra NGF-nytt-redaksjon
Orientering ved Svein Oskar Frigstad fra redaksjonen i NGF- nytt. Ordstyrer takket redaksjonen for innsatsen.
NGF-nytts redaksjonskomité har i 2024 bestått av Svein Oskar Frigstad (redaktør), Håvard Midgard, Kathrine Aglen Seeberg og Rune Isene.
Regelmessige redaksjonsmøter har vært avholdt med godt samarbeid og tempo. Redaksjonen går i år av og overlater ansvaret til ny redaksjon.@
Det er utgitt fire nummer av magasinet. Samarbeidet med Webpress har gått greit.
Ny redaksjon er enda ikke klart. Leder Kim V. Ånonsen oppfordrer Generalforsamlingen til å foreslå nye medlemmer. Tidligere redaksjoner har vært lokalisert til Bergen og Oslo og medlemmer fra andre landsdeler oppfordres til å melde seg. En redaksjon med 4 medlemmer har vist seg å være passelig. Det er NGFs styre som utnevner redaksjonen, og dette vil påtroppende styre få ansvar for.
Avtroppende redaksjon takkes for den viktige innsatsen de har gjort.
Rapporten tas til etterretning.
11. NGFs stipendtildelinger og industristipender
Tildelinger av stipend for 2025 presenteres under middagen 07.02.25. Vedlegges referatet og offentliggjøres i neste nummer av NGF-nytt.
12. Valg av NGF-styre og valgkomite
Valgkomitéen 2025-2027 blir: Reidar Fossmark, Sigurd Breder og Tobias Hauge.
13. NGF-styre: Ny leder og nye styremedlemmer ble valgt ved akklamasjon.
NGFs styre 2025-2027 består av
- Roald Flesland Havre (leder)
- Kim V. Ånonsen
- Henrik Wåhlberg
- Hólmfríður Helgadottir
- Marijn Radersma
- Tone Bergene Aabrekk
- Vendel Kristensen (kasserer)
Avtroppende leder Kim V. Ånonsen takkes for innsatsen som leder, og det øvrige styret fra 2023-2025 takkes for innsatsen for NGF.
Påtroppende leder Roald F. Havre takker for tilliten.
Ordstyrer Knut Lundin avsluttet årsmøtet.