Gastronet har eksistert som kvalitetsregister siden 2003 med status som nasjonalt kvalitetsregister fra 2012. Det er også NGFs offisielle kvalitetssikringsplattform.

Besøk oss på www.sthf.no/helsefaglig/gastronet

Henvendelser til: Gert Huppertz-Hauss [email protected] eller
Magnus Tarangen [email protected] eller [email protected]

Hvert år utføres mange endoskopiske undersøkelser av mage- og tarmkanalen i Norge. Antallet koloskopier har steget til over 100 000, det utføres ca. 5000 ERCP per år. Samtidig har det blitt utviklet avanserte terapeutiske metoder (endoskopisk submukosal disseksjon (ESD), full tarmveggsreseksjon (FTR) m. fl.) med reduksjon av komplikasjoner og kostnader sammenliknet med kirurgiske metoder. I denne konteksten er det viktig å huske på at basale endoskopiske ferdigheter er grunnlaget for en kvalitativ god endoskopivirksomhet. Endoskopikvaliteten i Norge er generelt god (Figur 1). Likevel registreres en stor variasjon mellom endoskopisentre og endoskopørene. Her ligger et potensial for forbedring.

Fig. 1. Kvalitetsindikatorer for endoskopi 2023. Gjennomsnittsverdier for Norge

1 Pasientrapporterte smerter under en koloskopi

I 2023 opplevde 27,4 % av pasientene som rapporterte etter en koloskopi til Gastronet sterke eller moderate smerter til tross for en økende andel som ble premedisinert med analgetika og/eller sedativa. Kvinner (36,7 %) var overrepresentert i denne statistikken. Figur 2 viser variasjonen av rapporterte sterke smerter avhengig av utførende endoskopør. Ytterpunktene i denne variasjonen lå på hhv. 0,7 % og 44,4 % med sterke smerter. Variasjoner i pasientkarakteristika (case mix) kan ha en innflytelse her, men vi vet at endoskopørferdigheter spiller en overordnet rolle. Vi vet også at aktive forbedringstiltak av endoskopiferdigheter senker pasientandelen med smerter (1).

Fig. 2. Andel (%) av pasienter med sterke smerter under en koloskopi avhengig av endoskopør (n= 363)

2 Polyppdeteksjonsrate

Deteksjonsraten av polypper med en diameter på minst 5 mm (PDR5) er en surrogatindikator for både adenomdeteksjonsraten (ADR) og deteksjonsraten for serraterte polypper. ADR og deteksjonsraten for proksimale serraterte polypper har direkte innvirkning for pasientrisikoen å oppleve en senere kolorektal kreft (2,3). Generelt er PDR5 i Norge god med gjennomsnittlig 40 % i 2023 (måltallet er minst 25 % hos pasienter over 50 år). Variasjonen mellom endoskopienhetene (9,7 % – 79,7 %) og endoskopørene (Figur 3) er dog betydelig. Feilvurdering av polyppstørrelse og case mix kan ha innflytelse på PDR5, men hovedsaken er også her endoskopiferdigheter og fokus på polyppdeteksjon. Det har blitt foreslått mange forbedringstiltak som utnyttelse av tekniske hjelpemidler (moderne endoskoper, AI-støttet polyppdeteksjon), men også økt endoskopørfokus, hjelp av endoskopisykepleier, endoskopørtrening m.fl. (4).

Fig. 3: PDR5 (%) blant pasienter > 50 år avhengig av endoskopør (n=369)

3 ERCP komplikasjoner

I Gastronet har det blitt rapportert en post-ERCP-komplikasjonsrate på 7 % i 2022. Dekningsgraden i ERCP-registeret ligger ved 50 %, det er grunn til å mistenke en underrapportering av komplikasjoner. Mest fryktet og hyppigst er post-ERCP-pankreatitt. Etter 3,9% av rapporterte ERCP oppsto en pankreatitt, de fleste heldigvis med lett forløp. Risikoen for post-ERCP-pankreatitt var tredoblet dersom endoskopøren opplevde kanyleringen av gallegangen som vanskelig (> kanyleringer av pankreasgangen eller > 5 kanyleringsforsøk eller > 5 minutter for ønsket kanylering). Samtidig varierte andelen av ERCP med vanskelig kanylering av gallegangen betydelig mellom ERCP-enhetene. Det må antas at dette er relatert til endoskopiferdighetene fordi de fleste sykehusene har en case mix som er sammenliknbar. Fokus på endoskopitrening, spesielt hospitering hos høyvolumsentre, er nøkkelen til forbedring.

Disse eksemplene illustrerer at vi ikke er i mål med endoskopikvaliteten enda. En forutsetning for forbedring av og nivellering av uønskete variasjoner i endoskopikvaliteten er en permanent og fullstendig registrering av endoskopier i kvalitetsregisteret. Kjennskap av eget kvalitetsnivå og sammenlikning med nasjonale data kan stimulere til målrettede kvalitetsforbedringstiltak og bekjempe uønsket variasjon i endoskopikvalitet.

Fig. 4. Post ERCP komplikasjonsrate avhengig av vanskelighetsgraden av gallegangskanylering og andel av vanskelige gallegangskanyleringer per endoskopisenter.

Referanser

  1. G Hoff et al., The effect of train-the-colonoscopy-trainer course on colonoscopy quality indicators Endoscopy 2021; 53: 1229-1234
  2. DA Corley et al., Adenoma detection rate and risk of colorectal cancer and death NEJM 2014; 370: 1298-1306
  3. J Zessner-Spitzenberg et al., Comparison of adenoma detection rate and proximal serrated polyp detection rate and their effect on post. colonoscopy colorectal cancer mortality in screening patients Endoscopy 2023; 55: 434-441
  4. D Rex et al., Quality indicators for colonoscopy The American Journal of Colonoscopy; 119: 1754 – 1780

Forfatter

Neste kurs/møte

Digestive Disease Week

3. mai - 6. mai

ANNONSER