Gastronet har eksistert som kvalitetsregister siden 2003 med status som nasjonalt kvalitetsregister fra 2012. Det er også NGFs offisielle kvalitetssikringsplattform.

Besøk oss på www.sthf.no/helsefaglig/gastronet

Henvendelser til: Gert Huppertz-Hauss [email protected] eller
Magnus Tarangen [email protected] eller [email protected]

Deltaker (på Kreftregisteret eller digitalt)

Erik Arstad Elden, Annette Ranum, Anna Lisa Schult, Elisabeth Hansen, Erlend Magnussen, Lars N. Karlsen, Lene Larsen, Linn Bernklev, Linn Rosén Nilsen, Ørjan Næss, Rishab S Chawla, Stine Astrup Hvattum, Uwe Agledahl, Lilli-Ann Stensdal, Ole Darre- Næss, Anita Jørgensen, Kristin Ranheim Randel, Ingrid Marie Mikalsen, Magnus TarAngen, Gert Huppertz-Hauss, Håvard Wiig, Eirik Andersen, Rune Gjerde, Hallvard, Kristian Espeland, Lars Mikal Aasen, Slinning, Jan Henrik Rydning, Sondre Pudelewicz Drangevåg, Mathis Andreas Heibert, Trond Fladsrud, Vibeke Norin, Peter Lefstad Dalsbø, Magne Buset, Helge Evensen, Kjetil Kjeldstad Garborg, Åsmund Tyvand Tveit, Gunnar Qvigstad, Silje Hjorth Rafaelsen, Arman Tadayoun, Jan- Arne Skjold, Ingunn Mellum Bjørsland, Trine Horn, Marius Vinje, Elisabeth Lindbom, Helge Evensen, Magne Henriksen, Sigrun Losada Eskeland, Faris Salman Majeed, Gabriel Andreas Rainer Bergmaier, Vikas K. Sarna.

Programmet for årsmøtet ble bestemt på bakgrunn av rapporter om aktiviteter i Gastronet i 2024, status for digital registrering og spennende faglige innlegg. I det følgende gis en kort sammenfatning av programmet gjennom dagen. Innleggene kan ses på Gastronet sin hjemmeside Gastronet – Sykehuset Telemark HF.

Årsberetning
Gert Huppertz-Hauss, Gastronet

Året 2023 var preget av omstillingsprosessen fra papirbasert til digital registrering. ERCP og EUS har blitt registert elektronisk i MRS-systemet siden høsten 2023, koloskopier har blitt registrert enten på papir eller elektronisk frem til august 2024. Fra 1. september har all registrering i Gastronet blitt utført elektronisk. Dette har ført til en mindre reduksjon av antall registreringer i 2023 og 2024. Andelen av besvarte pasientspørreskjemaer har økt noe etter omstillingen.

Det har ikke blitt utført en ny dekningsgradanalyse etter 2021, dekningsgraden varierer fortsatt mellom behandlingssteder og endoskopører. Kun ca. 50 % av ERCP registreres – dette må forbedres for å kunne få pålitelige og representative data om ERCP kvaliteten i Norge.

De viktigste kvalitetsindikatorene viser en gjennomsnittlig god endoskopikvalitet med følgende verdier: polyppdeteksjonsrate (> 5 mm, > 50 år) 39,6 %, cøkumintubasjonsrate 95,2 %, andel koloskopier med sterke smerter 8,8 %, post-ERCP-pankreatitt 4,3 %. Disse verdiene varierer dog videre betydelig avhengig av behandlingssted og behandler.

Eksempelvis varierer andelen av koloskopier med sterke smerter mellom endoskopørene mellom 0,7 og 44,4 %. Risikofaktorer for en smertefull koloskopi er blant annet kvinnelig kjønn, tidligere abdominale operasjoner, tidligere smertefulle koloskopier, med flere. En av de viktigste risikofaktorene for en smertefull koloskopi er fortsatt endoskopørens utilstrekkelige koloskopiferdigheter. Derfor må fokus fortsatt ligge på endoskopiundervisningen – både blant nybegynnere og erfarne endoskopører.

I mange deler av verden er – annerledes enn i Norge – bruken av propofol vanlig. Motargumentet har vært faren for endoskopiske og kardiorespiratoriske komplikasjoner. Det finnes dog ingen evidens for det i litteraturen. Riktignok ville økt bruk av propofol- sedasjon kreve en økning i personalressurser.

Regnskap og budsjett
Magnus Tarangen, Gastronet

Regnskapet for 2023 viste et underskudd på 81 145 kroner. Dette er en betydelig bedring sammenholdt med tidligere år. Underskuddet ble dekket av Sykehuset i Telemark. Personalkostnadene er den største delen av utgiftene. Portokostnader har blitt redusert vesentlig og kommer til å bli ytterligere redusert i 2024 med omstilling til digital registrering. Regnskapet for 2024 og 2025 forventes å være i balanse.

Valg av fagrådet
– Linn Bernklev

Gry Håvi og Roald Flesland Havre går ut av fagrådet. Janna Kyllingstad, sykepleier på gastromedisinsk poliklinikk Stavanger Universitetssykehus og Rishab Chawla, overlege gastrokirurgisk avdeling Haukeland sykehus ble valgt inn i fagrådet. Utover det består fagrådet av: Tom Andre Pedersen, Haukeland, Anita Jørgensen, Kreftregisteret, Lene Larssen, Ullevål, Lars N. Karlsen, SUS, Kjetil Garborg, Rikshospitalet, Peter Lefstad Dalsbø, St. Olavs Hospital, Marius Vinje, Ahus, Lars Mikal Aasen, UNN, Trond Flatsrud, privat praktiserende gastroenterolog Moelv, Anna Lisa Schult, Kreftregisteret og Bærum Sykehus, Lilli-Ann Stendal, brukerrepresentant.

Valgkomite: Wenche Brattebø Fenne forlater valgkomiteen, hun erstattes av Roald Flesland Havre. Linn Bernklev og Svein Oskar Frigstad fortsetter.

Gastronet – status digital registrering
MagnusTarangen, Gastronet

Omstilling til digital registrering er nå avsluttet. Fra 1.9.24 er muligheten for papirbasert registrering stoppet. ERCP og EUS registreres på MRS-plattformen, koloskopier kan registreres på MRS, i Helse Sør-Øst i tillegg med hjelp av FastTrak og i Helse Vest med strukturert koloskopijournal i DIPS Arena. Det arbeides nå med implementering av strukturert koloskopijournal i DIPS Arena i Helse Nord. Muligheten for registrering i en strukturert koloskopijournal i Helse Midt er fortsatt begrenset av Helseplattformen som så langt ikke tillater det. Alle pasientsvar registreres nå elektronisk i helsenorge.no.

For pasienter har det blitt etablert en elektronisk innsynsmulighet i egne data i Gastronet, i tillegg finnes nå en elektronisk mulighet for reservasjon mot registrering i Gastronet.

Sykepleierendoskopi
– erfaringer fra Bærum og Kalnes
Stine Astrup Hvattum, Elisabeth Hansen, Annette Ranum, Linn Rosen Nilsen

I forbindelse med økt etterspørsel etter koloskopiundersøkelser, blant annet på grunn av tarmscreeningen og mangel på endoskopører, har noen sykepleiere begynt å koloskopere. Alle disse har erfaring fra arbeid på en gastrolab og har gått gjennom en strukturert teoretisk og praktisk opplæring. Hovedsakelig velges pasienter til polyppkontroller og så langt har erfaringene vært bra, med gode resultater av kvalitetsindikatorer i Gastronet. Dette samsvarer med tidligere erfaringer fra utlandet. Ventelistene på poliklinikken har falt etter innføring av sykepleierkoloskopi.

I diskusjonen etter innleggene ble det kritisk anmerket at sykepleiernes kompetanse ikke gir mulighet for en helhetlig vurdering av pasienten og at koloskopien derfor blir mer en teknisk prosedyre uten videre vurderinger. Motargumentet var at en legeressurs på behandlingsstedene var lett tilgjengelig i de tilfellene sykepleierkompetansen ikke er tilstrekkelig. Alle behandlingssteder må vurdere om sykepleierkoloskopi kan være et supplement og være til hjelp.

ERCP I Norge i dag: Indikasjoner, komplikasjoner og mortalitet – en prosjektbeskrivelse
Ingrid Marie Mikalsen, Ullevål sykehus

ERCP er en prosedyre med potensial for delvis alvorlige komplikasjoner (4 – 12,6 %), noen ganger med dødelig utfall (0,3 – 0,6 %). Kartlegging av ERCP-indikasjoner, -kvalitet og -komplikasjoner i Norge er mangelfull, med en dekningsgrad i Gastronet rundt 50%. Prosjektet vil kartlegge disse parametrene med hjelp av data fra NPR, Gastronet, GasReg Kreftregisteret og Dødsårsaksregisteret (primære utfall: 90-dagers mortalitet, 30 dagers komplikasjonsrate, sekundære utfall: 30- og 60-dagers mortalitet, indikasjoner, komorbiditet, pankreatittprofylakse). I denne sammenhengen vil prosjektet også stimulere til økt registrering av ERCP i Gastronet.

Endoskopisk submukosal reseksjon ESD – vi trenger et kvalitetsregister
Jens Aksel Nilsen, Bærum og Ullevål sykehus

Behandlingen av avanserte polypper i kolon er under endring fra utstrakt bruk av kirurgisk reseksjon til avansert endoskopisk polyppbehandling med ESD eller fullveggreseksjon (FTR). Polyppfjerning med disse metodene har lavere komplikasjonsrater og sparer personal- og økonomiske ressurser. Samtidig krever avansert polyppbehandling en høyspesialisert kompetanse. Innføring av denne enda unge behandlingsmetoden må kvalitetssikres – det vil si med hjelp av en database for kvalitetsindikatorer eller et kvalitetsregister. Arbeidet med etablering av et kvalitetsregister har startet. Det som står igjen er å forankre dette arbeidet i et bredt faglig miljø, hvis mulig nasjonalt. Arbeidet med en bred forankring foregår i fagmiljøet. Gastronet kan være en mulig plattform for et slikt register.

To år tarmscreeningprogram – erfaringer så langt
Anna Schult, Kreftregisteret

Tarmscreeningprogrammet startet tidlig sommeren 2022 og var ferdig utrullet i hele landet i 2023. Alle med alder 55 år blir invitert til en FOBT, og deretter invitert til en koloskopi ved positiv utfall. Koloskopikvaliteten kartlegges på lik linje med kliniske koloskopier i Gastronet og i et eget register ved Kreftregisteret. Gjennomsnittsmålinger viser at undersøkelsene utføres generelt med høy kvalitet (ADR 52 % – 44 % kvinner, 59 % menn – sterke smerter 7 % – 10 % kvinner, 5 % menn); selvpålagte og ESGE’s kvalitetsstandarder innfris. Det registreres variasjoner mellom sentre og endoskopører – som forventet. FOBT-positivitetsraten har så langt ligget på omtrent 5,3 % blant kvinner og 7,2 % blant menn. Koloskopier har avslørt kreftsykdom hos 3,7 % (kvinner 4,3 %, menn 3,2 %).

Forfatter

Neste kurs/møte

Digestive Disease Week

3. mai - 6. mai

ANNONSER