
Gastronet har eksistert som kvalitetsregister siden 2003 med status som nasjonalt kvalitetsregister fra 2012. Det er også NGFs offisielle kvalitetssikringsplattform.
Besøk oss på www.sthf.no/helsefaglig/gastronet
Henvendelser til: Gert Huppertz-Hauss [email protected] eller
Magnus Tarangen [email protected] eller [email protected]
Fra 1. september i år er papirbasert registrering av koloskopier i Gastronet avsluttet. Alle prosedyrer skal registreres elektronisk. Mange har i den forbindelsen registrert seg som bruker i det medisinsk registreringssystem (MRS). Ut fra erfaringene så langt øker datakvaliteten med elektronisk registrering betydelig.
Mange har vært skeptisk og fryktet at den nye registreringsformen betyr en del merarbeid for endoskopøren. De fleste opplever dog at dette egentlig ikke er tilfellet når man først har kommet i gang.
Alle som ikke har begynt med registrering av koloskopier og ERCP i Gastronet og MRS oppfordres å registrere seg som bruker. En bruksanvisning for denne registreringen ligger på våre hjemmesider www.sthf.no/helsefaglig/gastronet under «Søknad om tilgang til Gastronet». Bruksanvisninger for registrering av koloskopier, ERCP og EUS ligger på samme sted.
Registrering av en koloskopi i Gastronet utløser automatisk at pasienten blir om å fylle ut et av et pasientspørreskjema 1 dag og 30 dager etter registreringen.
Det er viktig at pasientene får informasjon om registrering av deres helsedata i et nasjonalt kvalitetsregister. Gastronet har tillatelse til å samle inn data uten pasientsamtykke. Pasientene har rett til å reservere seg mot registreringer. Dette informeres det om blant annet i pasientinformasjonen. Det er ulik praksis hvordan denne informasjonen kan nå pasienten. Man kan gi en papirversjon til pasienten når hen møter opp til endoskopien. Alternativt kan man også vedlegge informasjonsskrivet til innkallingen. Viktigste er at pasientene får informasjonen. Pasientinformasjonen ligger på våre hjemmesider og kan skrives ut derfra til bruk på alle endoskopienheter.
Hva med strukturert koloskopijournal?
I Helse Sør-Øst er FastTrak i drift for alle. De som gjennomfører screeningendoskopier kjenner til det. FastTrak er et verktøy som kan benyttes til å lage et koloskopinotat og samtidig registrere data i Gastronet, uavhengig om det dreier seg om screeningkoloskopier eller vanlige kliniske koloskopier. Data fra screeningkoloskopier går automatisk til Kreftregisteret og til Gastronet, mens kliniske koloskopidata sendes bare til Gastronet. Bruker man FastTrak får pasienten automatisk tilsendt beskjeder om å fylle et pasientspørreskjema. Man behøver ikke å fylle ut et MRS skjema dersom man har brukt FastTrak!
De som jobber utenfor et screeningsykehus og derfor ikke er kjent med FastTrak kan henvende seg til Gastronet. Vi kan informere og gi hjelp til å komme i gang. FastTrak kan IKKE brukes til registrering av ERCP eller EUS og IKKE utenfor Helse Sør-Øst.
Registrering med strukturert koloskopijournal i DIPS Arena overføres ikke til Gastronet, men utviklingen av det i Helse Vest har kommet lengst og testes snart for bruk.
Ikke nøl å ta kontakt dersom noe er uklart, eller ved behov for hjelp.
Årsmøte i Gastronet 08.11.24 10:00 til 15:00
Gastronets årsmøte finner sted i lokalene til Kreftregisteret, Ullernchausseen 64, 0379 Oslo. Det er fint at vi kan møtes igjen personlig og forhåpentligvis kan så mange som mulig komme. Det vil også være mulig å delta elektronisk på møtet. Vi kommer til å sende ut en invitasjon snarlig.
Foreløpig program:
- Endoskopikvalitet i Norge i 2023 – Gastronetdata
- Regnskap • Nytt om digital registrering
- Valg fagråd
- Faglig innlegg
- Erfaringer med sykepleierendoskopi fra Bærum og Kalnes
- ERCP og 30 dagers mortalitet – prosjekt fra Ullevål
- Kvalitetssikring for ESD – et nytt register?
- Erfaringer etter 2 år med koloskopiscreeningprogrammet fra Kreftregisteret
Vi håper på aktiv deltakelse!