Hvordan unngå lugging

Tekst Linn Bernklev/bilde Marius Vinje

Endoskopiteknikk forandrer seg etter hvert som man får mer ­erfaring. De siste års fokus på bedre teknikk kan nok forebygge noen uønskede hendelser som den vi her beskriver.

Dette var en rutine koloskopi av en noe overvektig pasient og det måtte jobbes litt gjennom sigmoideum for å komme fremover. Det gikk greit initialt, men etter hvert opplevde skopøren at skopet lugget veldig. Det gikk etter hvert over og skopien forløp heretter ukomplisert. På tilbaketrekningen finner han imidlertid dette i øvre rektum.

Dette var i tiden før C-buen, og rotasjonsstyringen gikk da hardt ut over høyre hånd. Skopøren hadde derfor for vane å skopere med en kompress i høyre hånd for å få bedre tak på skopet. Bildet viser en kompress i øvre endetarm som har blitt påført under skopi. Den ble diskret tatt ut med slynge og pasienten merket sannsynligvis ingenting.

Skopøren har nå sluttet å bruke kompress under koloskopiene sine.

 

NGF
Opphavsrett: ©Norsk gastroenterologisk forening
Ansvarlig redaktør: Svein Oskar Frigstad
Webmaster og design: www.webpress.no
Følg oss på: Twitter og Facebook