Verdens mest effektive slankeoperasjon

Tekst/bilde: Khanh Do-Cong Pham

Bilde 1: Gjennomlysning etter lukking av spiserør

Bilde 1: Gjennomlysning etter lukking av spiserør

Bilde 2: Lukking av spiserør

Bilde 2: Lukking av spiserør

Bilde 3: OTC klippet opp

Bilde 3: OTC klippet opp

Bilde 4: Spiserøret

Bilde 4: Spiserøret

Noen ganger. Når man minst forventer det. Kan det oppstå komplikasjoner som lyn fra klar himmel. Der ingen andre kan hjelpe deg fordi ingen andre har vært borti noe liknende.

Vår pasient var henvist til endoskopisk lukking av en kronisk fistel ved gastroøsofagalovergangen. En komplikasjon etter en tidligere gastric sleeve operasjon. Planen var å lukke fistelåpningen med en Ovesco OTSC (type gc). Men, ved utløsning av OTSC, ble hele spiserøret lukket i stedet.

Røntgen øsofagus viste ingen passasje gjennom OTSC til ­magesekken, selv med vannløselig kontrast (bilde 1). Pasienten var ikke i stand til å svelge sitt eget spytt. Det var også reell fare for nekrose av spiserøret. Tiden var knapp. Alternativet var å gjøre ­øsofag­ektomi. Den gang, var der ikke noe kommersielt ­tilgjengelige skjæreapparat.

Pasienten fastet i ca 24 timer (hadde vel ikke noe annet valg…), mens vi i hui og hast anskaffet Ovesco DC cutter til å skjære opp OTSC (bilde 2). Vi klarte å frigjøre OTSC ved å kutte denne på 4 steder (bilde 3). Ved inspeksjon av spiserøret etter at dette var gjort, så spiserøret ødelagt ut (bilde 4). Vi valgte å legge en heldekket stent i 2 uker for å avlaste den distale delen av spiserøret for å unngå ytterligere nekrose. Etter 2 uker ble stenten fjernet. Fistelen ble deretter vellykket lukket med endoskopisk sutur (Apollo Overstich).

Denne casen belyser at alvorlige komplikasjoner kan oppstå selv ved enkle prosedyrer, og man må være beredt til å håndtere dem…..

Spesiell takk til Kebomed AS, Ovesco AG og Apollo Endo­surgery Inc som bidro med nødvendig utstyr, da situasjonen så nokså desperat ut.

Link til publikasjon

https://www.thieme-connect.com/DOI/DOI?10.1055/s-0042-105209

NGF
Opphavsrett: ©Norsk gastroenterologisk forening
Ansvarlig redaktør: Svein Oskar Frigstad
Webmaster og design: www.webpress.no
Følg oss på: Twitter og Facebook