Nattlig skattejakt

Bilde/tekst: Renée Fjellanger

Røntgen thorax

Røntgen thorax

En mørk novembernatt blir vakthavende kontaktet av en barne­lege. En liten gutt på 17 måneder har spist et lite litium-batteri for over 5 timer siden. Det er tatt et røntgenbilde som i følge røntgenlege viser at batteriet ligger i ventrikkelen.

Pasienten gastroskoperes på operasjonsstuen i narkose ca. 6.5 timer etter inntak. Grunnet lite munnstykke og små forhold i munn­hulen er det ikke mulig å få ned skopet med beskyttelseshylse.

På veien ned finner man ingen skader i øsofagus. Like forbi cardia sees litt slim og skum. Det er ikke tegn til batteriet i corpus eller i antrum. Det mistenkes derfor at det har gått videre ned i tynntarmen. Jakten er i gang…

Undersøker når langt ned i tynntarmen uten å finne noe batteri. Frem og tilbake. Opp og ned. Ikke noe batteri i sikte. Til sist må vi trekke oss slukøret tilbake til ventrikkelen. Ved invertering av skopet sees igjen dette området med skum og slim som ble observert på veien ned. Skum og slim ligger som en klump i fundus like ved siden av skopet. Det skylles og suges. Til sist popper batteriet frem. Det sitter adherent til ventrikkelslimhinnen i fundus. ­Batteriet løsnes fra ventrikkelslimhinnen med en biopsitang og fiskes opp i nettet. Heldigvis ble det ingen store skader i slim­hinnen. Litt flaks skal man ha…

Batteri

Batteri

NGF
Opphavsrett: ©Norsk gastroenterologisk forening
Ansvarlig redaktør: Svein Oskar Frigstad
Webmaster og design: www.webpress.no
Følg oss på: Twitter og Facebook