Tekst og foto: Kim Nylund, medisinsk avd. Haukeland Universitetssykehus
En kvinne 80 årene var innlagt for et ortopedisk inngrep. Dagen etter inngrepet fikk hun akutt innsettende svelgsmerter etter at hun tok sine morgenmedisiner. Smertene var lokalisert høyt i halsen og kom umiddelbart i forbindelse med svelging. Hun klarte å få i seg noe drikke, men siden svelging var så smertefullt unngikk hun helst det. Hun ble innlagt på ØNH avdeling hvor man etter inspeksjon av øvre del av svelget gjorde en svelgrøntgen med kontrast. Bortsett fra at man så at hun aspirerte deler av kontrasten så man ikke noen åpenbar forklaring på pasientens plager eller tegn til obstruksjon.
Hun ble derfor henvist til gastroskopi, men ikke før det hadde gått to dager. Det viste seg ganske raskt hva problemet var da man fant en tramadoltablett i plastforpakningen kilt fast i høyde med øvre sfinkter. Denne ble hentet ut med biopsitang. Ved inspeksjon i etterkant så man en åpning til en Zenkers divertikkel.
Pasienten fikk umiddelbar smertelindring da tabletten ble fjernet og vil sannsynligvis se ekstra godt etter neste gang noen setter en liten plastkopp med piller på nattbordet hennes.
På sykehus bør medisinen gis til pasienten i den form den skal inntas, svelgrøntgen ved mistanke om obstruksjon i øvre del av spiserøret skal unngås og 2 dager er lenge å gå med så uttalte smerter utløst av et noe så i utgangspunktet beskjedent traume som inntak av smertestillende tabletter.