Åttetallsknopen!

Tekst: Kim V. Ånonsen


Dette står å lese på Røde Kors sine nettsider: “Åttetallsknopen er både lett å slå og lett å ta opp igjen. Dette er den vanligste stopperknopen, og den er å foretrekke fremfor overhåndsknopen. Brukes til å sikre tauenden.”

Pasienten hadde fått enda en jejunalsonde, men de ringte fra bostedet og jammen hadde den ikke gått tett igjen! Den hadde faktisk vært tett helt siden pasienten kom tilbake fra gastrolab. Det var jo forbannet irriterende, men det de sa stemte: den virket heller ikke de pasienten kom tilbake til poliklinikken.

For øvrig, de gangene det motsatte er tilfellet, og sonden virker allikevel, nyter vi den undervurderte følelsen ‘skadefryd’.

Å skifte sonde er greit nok, men pasienten må gjennomføre enda en endoskopi. Det er bare å trekke ut den gamle først, så får vi se. Men: det er ingen overdrivelse å si at denne pasienten opplevde dette som uvanlig ubehagelig, spesielt gjennom nesen. Pasienten hadde nemlig blitt utsatt for meget avansert endoskopi: vi har aldri hørt om noen som har klart å slå åttetallsknute endoskopisk før! Den vanligste stopperknopen, som vi vet.

Åttetallsknop

Åttetallsknop med løkke.

NGF
Opphavsrett: ©Norsk gastroenterologisk forening
Ansvarlig redaktør: Svein Oskar Frigstad
Webmaster og design: www.webpress.no
Følg oss på: Twitter og Facebook