Snublefot: Klassiske sugemerker i cøkum, men hvorfor?

Tekst: Vemund Paulsen og Christian Corwin, Gastrolab, OUS-RH. Bilde: Anonym

Koloskopi-teknikk er i støtet som aldri før. Blant målene er smertefri intubasjon til cøkum, 100 % cøkum-intubasjonsrate og maksimal polyppdeteksjon. Vi har fått nye skop med “Passiv Bendin”, ”High Force Transmission”,”Variable Stiffness”,”Dual Focus” og fargefiltrering. De fleste skopører bruker skopguide. Mange bruker cap på skoptuppen, og de aller mest progressive(?) intuberer colon med vann (hydrokoloskopi) i stedet for CO2. Pasientene vendes frem og tilbake på benken dels for å nå cøkum smertefritt uten store slynger og dels for å få bedre oversikt på vei ut. “Torque steering” tillater mer kontroll over skoptuppen med venstre hånd. Alt dette er vel og bra!

snublefot-1-2016

En nokså dreven endoskopør tok dette bildet av cøkum med appendixåpningen lokalisert kl 6. Slimhinnen i cøkum er i dette tilfellet dekorert med 6 røde ringer som flertallet av våre lesere vil gjenkjenne som klassiske sugemerker. Man kan undre seg over hvorfor endoskopøren har laget slike sugemerker på slimhinnen. Blir det ikke snarere vanskelig å evaluere en tarm under tilbaketrekningen dersom man lager mange iatrogene lesjoner på vei inn? Vi tror en av følgende tre ting kan ha skjedd:

  1. Pasienten lå i ryggleie eller venstre sideleie når skoptuppen nådde cøkum. Da er cøkum ofte væskefylt, oversikten er nesten alltid best i høyre sideleie.
  2. Endoskopøren trente på hydrokoloskopi-teknikk. Når lumen er vannfylt, er det vanskeligere å se bunnen.
  3. Etter mye trening på optimalisering av koloskopiteknikken undervurderte skopøren rett og slett egne evner. Verken pasienten eller skopøren fattet at det gikk an å bruke så kort tid til cøkum.

 

NGF
Opphavsrett: ©Norsk gastroenterologisk forening
Ansvarlig redaktør: Svein Oskar Frigstad
Webmaster og design: www.webpress.no
Følg oss på: Twitter og Facebook