Det urokkelige skopet: Fra Ullevål sykehus, OUS

Tekst: Kim Salabim

En middelaldrende kvinne hadde gjennomgått repetert kirurgi i øsofagus, men måtte opereres igjen. Denne gangen med endoskopisk assistanse. Det var lekkasje fra en anastomose til øsofagus, og den måtte sys på nytt.

Endoskopøren fikk beskjed om å plassere seg godt nedenfor anastomosen med skopet. Han hevder selv at han protesterte forsiktig på dette. Han ventet allikevel tålmodig. Da han endelig fikk beskjed om å trekke skopet tilbake, var det stor motstand. Gastroskopet lot seg ikke rikke! Med litt drag kunne man se at skopet hadde fått «øyevipper», kirurgen hadde suturert fast skopet! Suturen ble fjernet, og endoskopøren kunne ta med seg komplett utstyr hjem til avdelingen.

Iblant trøster jeg pasienten ved en vanskelig koloskopi:
– Det er heldigvis lett å finne veien ut. Det er altså ikke alltid tilfelle. Å bli sydd fast er heldigvis uvanlig. I samme åndedrag er det verdt å nevne at det kan være gunstig å stå litt tilbaketrukket ved bruk av Hemospray i øsofagus. Man kan «lime» skopet fast til veggen. Vi kjenner noen som har prøvd.

snuble_1

NGF
Opphavsrett: ©Norsk gastroenterologisk forening
Ansvarlig redaktør: Svein Oskar Frigstad
Webmaster og design: www.webpress.no
Følg oss på: Twitter og Facebook