Standard behandling og behovet for endring
Kolorektal kreft (CRC) er den tredje vanligste kreftformen globalt og den nest hyppigste årsaken til kreftrelatert død. Norge har høy forekomst av CRC, og i 2022 startet det nasjonale tarmscreeningprogrammet. Screeningen har nå nasjonal dekning.
Med innføring av screening blir en større andel av diagnostiserte CRC oppdaget i tidlig stadium (T1). Kirurgisk standardbehandling med reseksjon er omfattende og ressurskrevende, og har risiko for komplikasjoner som anastomoselekkasje, infeksjon, trombose og død.
Kun 10% av pasienter med T1 CRC har lymfeknutemetastaser. Det betyr at mange pasienter med T1 CRC kan ha nytte av mindre invasive behandlingsalternativer.
Nyere behandlingsmetoder, som endoskopisk fullveggsreseksjon (eFTR), kan representere et paradigmeskifte for pasienter med tidlig kolorektal kreft. eFTR muliggjør komplett fjerning av T1 CRC uten behov for kirurgisk reseksjon.
Det mangler data fra randomiserte studier som sammenligner effektivitet og sikkerhet ved kirurgi og endoskopisk behandling av T1 CRC. ETHOS og SCAR er de første randomiserte studiene i verden som sammenligner kirurgi og endoskopisk behandling av T1 tykktarmskreft.
SCAR – en randomisert studie som sammenligner eFTR og kirurgi etter inkomplett fjernet T1 tykktarmskreft
SCAR-studien er en pågående randomisert studie som sammenligner eFTR og kirurgi for pasienter med inkomplett fjernet (R1 eller Rx) T1 tykktarmskreft med lavrisikoprofil (ingen lymfovaskulær innvekst, tumorbudding ≤ 1, lavgradig carcinom).
Ofte fjernes slike svulster utilsiktet under koloskopi med usikre eller positive reseksjonsmarginer, og kirurgi anbefales deretter for å sikre fullstendig reseksjon. Data viser imidlertid at kirurgi sjelden avdekker gjenværende svulstvev eller metastaser, noe som i retrospekt viser at inngrepet var unødvendig for mange pasienter.
Studien undersøker om eFTR har samme lave tilbakefallsrate av tykktarmskreft som kirurgi. I tillegg undersøkes risiko for komplikasjoner ved de to behandlingsalternativene, vi forventer færre komplikasjoner og lavere kostnader ved EFTR. Ved å unngå kirurgi kan man redusere risikoen for alvorlige komplikasjoner, og gi pasientene en raskere og enklere restitusjon.
ETHOS –en randomisert studie som sammenligner eFTR og kirurgi som primærbehandling av T1 CRC
ETHOS planlegges startet i løpet av 2025, og undersøker bruken av eFTR som primærbehandling for tidlig tykktarmskreft (T1). Pasienter randomiseres til enten eFTR eller kirurgi, og studien vurderer om eFTR kan gi like gode langtidsresultater som kirurgi, men med færre komplikasjoner og redusert pasientbelastning. Dette er spesielt viktig i tilfeller der svulstene er små (opptil 20 mm) og har lav risiko for spredning til lymfeknuter (ingen lymfovaskulær innvekst, tumorbudding ≤ 1, lavgradig carcinom).
ETHOS er designet for å fylle et kunnskapshull i behandlingen av tidlig kolorektal kreft. Hvis studien bekrefter hypotesene, kan EFTR bli en ny standard for behandling av tidlig tykktarmskreft, og spare pasienter for mer omfattende kirurgisk behandling.

Figur 1: Endoscopisk fullveggsreseksjon (eFTR). (Bilde adaptert fra Chua et al. Endosc Int Open 2021; 09: E1686–E1691) eFTR etter inkomplett fjernet colorectalcancer

Figur 2: T1 tykktarmskreft feilvurdert ved koloskopi som en benign polypp og fjernet piece-meal med endoskopisk mucosal reseksjon (EMR). Histopatologisk vurdering viste lavgradig pT1 uten lymfovaskulær infiltrasjon og med positiv reseksjonsmargin (R1). Panel A: 20 mm lesjon, klassifisert som Paris IIa+IIc i hvitt lys ved endoskopi.B: Lesjonens utseende i narrow band imaging (NBI) modus.C: Lesjonsområdet etter reseksjon (histopatologisk vurdering viste pT1 adenokarsinom med R1-reseksjonsmargin). D: Arr sett ved koloskopi utført fire uker etter endoskopisk reseksjon. E: Arrens utseende i narrow band imaging (NBI) modus. F: Preparat etter endoskopisk fullveggsreseksjon. Histopatologisk vurdering bekreftet fravær av risikofaktorer og viste ingen dysplasi eller kreftceller i det fjernede vevet. (Bilder fra SCAR protokoll med studiegruppens tillatelse)
Klinisk betydning: pasientsikkerhet og ressursbesparelse
Resultatene fra disse studiene har potensial til å revolusjonere hvordan vi behandler tidlig tykktarmskreft. Ved å tilby pasientene skreddersydde og mindre invasive alternativer, kan vi redusere både komplikasjoner og kostnader. SCAR og ETHOS vil kunne sette en ny global standard for kreftbehandling.
SCAR og ETHOS er del av et stort EU-prosjekt med deltagelse av flere europeiske samarbeidspartnere innen endoskopi og kirurgi. Prosjektet ledes av Klinisk effektforskningsgruppe ved Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus.
Vi håper at norske kollegaer vil være med i disse viktige studiene, og henvise pasienter til SCAR og ETHOS for å sikre en bred og robust deltakelse. Sammen kan vi forbedre dagens behandlingsmetoder og tilby pasientene tryggere og mer kostnadseffektiv behandling.
Vi ønsker oss deltagere
Ta kontakt med:
Jens Aksel Nilsen: [email protected], tlf: 908 61 768
Michael Bretthauer: [email protected], tlf: 901 32 480
Johannes Schultz: [email protected]
Madeleine Skotnes: [email protected].
Samarbeidspartnere og lokalt ansvarlige for SCAR-studien:
AHUS: Linn Bernklev
OUS Ullevål: Helge Evensen
Haukeland Universitetssykehus: Håvard M. Forsmo
Universitetssykehuset Nord-Norge, Tromsø: Christian Rushfeldt
Stavanger universitetssjukehus (SUS): Kenneth Thorsen
St. Olavs Hospital: Øyvind Hauso og Bjørn Gustavsson