Bildequiz 3/2014

Av Vemund Paulsen
 

Svar på bildequiz fra nr 2/2014: 

Bilde 2.

Bilde 1.

Bilde 1 ble sendt inn av Gunnar Qvigstad ved St. Olavs Hospital og tilhører en 57 år gammel kvinne som gjennomgikk gastric bypass-kirurgi i 2010. Hun ble innlagt i januar 2014 med flere alvorlige episoder med gastrointestinal blødning med Hb-fall til 6-tallet. Etter flere runder med gastroskopier, koloskopier og blødnings-CT uten funn av blødningskilden ble det utført enteroskopi med SBE-skop. Etter litt strev nådde man retrograd opp til den utsjaltede ventrikkelen. I bulbus duodeni fant man lesjonen på bildet som representerer en Dieulafoy-lesjon. Dieulafoy-lesjoner er submukøse patologiske (ikke-forgrenede) arterioler som ved gjennombrudd av slimhinnen gjerne blør mye og intermitterende. Slike kar kan forekomme i hele gastrointestinalkanalen og kan være svært vanskelige å lokalisere, men relativt enkle å behandle. I dette tilfellet kom man ikke til med klips, men det ble injisert adrenalin og etoksysklerol med god hemostase. Ingen reblødning. Det innkom ingen rette svar denne gang.

 

Dagens utfordring:

Bilde 2.

Bilde 2.

Bilde 2 er sendt inn av Khanh Do-Cong Pham ved medisinsk avdeling på Haukeland universitetssykehus og er fra en middelaldrende mann som klagde over tidlig metthetsfølelse. Bildet er tatt med et gastroskop invertert proksimalt i ventrikkelen. Ved palpasjon med biopsitang virket lesjonen bløt. Hva kan dette være, mon tro? Send inn ditt forslag til [email protected]

NGF
Opphavsrett: ©Norsk gastroenterologisk forening
Ansvarlig redaktør: Svein Oskar Frigstad
Webmaster og design: www.webpress.no
Følg oss på: Twitter og Facebook