Bildequiz

Tekst: Roald F. Havre og Georg Dimcevski

Svar på bildequiz 3-2017

I forrige nummer presenterte vi bilde nummer 1 av et metallignende objekt i GI traktus. Spørsmålene var hvor er dette? Og hva er dette? Det første spørsmålet besvarte både Magne Buset fra Harstad og Ingrid Blomgren fra Haugesund korrekt, duodenum eller tynntarm, men forslag til hva objektet kunne være varierte fra lakris til en stent, som dessverre er feil begge deler. Bildet viser to magneter (leketøy) som holdes sammen med nettopp: magnetisme. Hele ni slike magneter hentet dr. Stein opp fra tynntarmen på dette barnet (bilde 2). Magneter i tarmen kan være farlige fordi de potensielt kan tiltrekkes hverandre med mellomliggende tarmvegg og over tid skape perforasjon i tarmveggen. Men som vi vet, små leker havner ofte i munnen…

 

Bilde 1, bildequiz 3-2017

Bilde 1, bildequiz 3-2017

Bilde 2, bildequiz 3-2017

Bilde 2, bildequiz 3-2017

Bildequiz 4-2017

Årets siste billedquiz er hentet fra vår redaktør Georg Dimcevskis praksis. Det to nederste bildene er fra nedre øsofagus til en 60 åring mann med smerter i epigastriet etter behandling med metotreksat. Ingen sure oppstøt. Ingen vekttap. Bildet er tatt 6 måneder etter oppstart av nevnte behandling. Pasienten ble henvist til gastroskopi via revmatologisk og dermatologisk avd. Tilstanden kan være lett å overse endoskopisk. God effekt av PPI hemmer.

Bilde 1, bildequiz 4-2017

Bilde 1, bildequiz 4-2017

Bilde 2, bildequiz 4-2017

Bilde 2, bildequiz 4-2017

Redaksjonen ønsker seg gode forslag til aktuell diagnose.

NGF
Opphavsrett: ©Norsk gastroenterologisk forening
Ansvarlig redaktør: Svein Oskar Frigstad
Webmaster og design: www.webpress.no
Følg oss på: Twitter og Facebook