Bildequiz

Tekst: Vemund Paulsen


Svar på bildequiz fra nr. 3/2016

bilde1_bildequiz


Bilde 1 ble sendt inn av Christian Corwin, Rikshospitalet, og viser cøkum til en middelaldrende mann som kom til koloskopi som ledd i oppfølging av ulcerøs kolitt. Pasienten hadde ingen plager, og det var ingen aktive kolittforandringer. Christian fant en submukosal oppfylning i appendix-ostiet. Lesjonen ble palpert med biopsitang og var hard. CT viste en dilatert appendix, men var ellers ikke avklarende.

Det kom flere forslag. Roald Flesland Havre fra Haukeland hadde mest tro på lipom (selv om vevet virket hardt), og sier at i Bergen kunne man (ikke overraskende) ha avklart funnet med ekstern eller endoskopisk ultralyd! Ralph Herter fra Kristiansund foreslår impresjon fra en cystisk dilatert appendix. Jan Karl Tholfsen, som er pensjonert overlege fra Lillehammer, foreslår også en invertert appendix, og at videre håndtering burde være helt unødvendig hos en symptomfri pasient.

Pasienten ble henvist til laparoskopi og ble appendektomert med funn av en fekalitt i gangen. Så da det var vel denne som protruderte inn i cøkum og var hard ved palpasjon.  Tholfsen hadde antakelig rett når han skriver at her kunne man avstått fra videre utredning….

Det gleder selvsagt redaksjonen at også pensjonister leser NGF-nytt.

Dagens utfordring

bilde2_bildequiz

Bilde 2 er sendt inn av den samme omtalte pensjonisten fra Lillehammer. Det dreier seg om en ung mann som ble innlagt for noen år siden med uttalt jernmangelanemi. Utredningen ble som seg hør og bør innledet med gastroskopi, og bildet er tatt i øvre duodenale kne. Bildet er tatt før skopene kom med nærfokusinnstilling og er ikke sylskarpt. Redaksjonen traff likevel blink på fasiten, og vi utfordrer derfor våre lesere.

Redaksjonen vil gjerne ha gode forslag til hva vi ser på bildet (og gjerne også om funnet kan forklare anemien).

Send inn ditt svar til [email protected]

NGF
Opphavsrett: ©Norsk gastroenterologisk forening
Ansvarlig redaktør: Svein Oskar Frigstad
Webmaster og design: www.webpress.no
Følg oss på: Twitter og Facebook