Bildequiz 1/2012

Tekst/Foto: Vemund Paulsen [email protected]
 

Svar på bildequiz fra nr 4/2011

Løsning på bildequiz fra nr. 4/2011. Bilde-1-4

Bildequiz 4/11. Bilde-1-4.

Bilde 1 ble trykket i forrige nummer av NGF-nytt og er tatt fra cøkum hos en eldre kvinne med magesmerter.  Det var denne gang lite respons fra våre lesere, ingen gjettet på et submukosalt lipom som var dokumentert ved CT kolografi hos denne pasienten. Bilde nr 2 viser valvula Bauhini og ”stilken” på lipomet som fester på cøkalsiden av valvula. Vi valgte å sette på en endoloop uten påfølgende slyngereseksjon (bilde 3). Tråden kvitterte etter 3 uker. Ved kontroll etter 2 mndr anga pasienten mindre smerter, og ikke overraskende var lipomet borte. Hvorvidt lipomet virkelig var årsak til smertene er en annen sak. Lipomer i tarm ses fra tid til annen og er ofte lett gjenkjennelige endoskopisk, særlig om man palperer disse med f.eks. en tang. Vanligvis bør slike lipomer få stå i fred!

Dagens utfordring:

Bildequiz 1/12. Bilde 5

Bildequiz 1/12. Bilde 5.

Bilde 5 er et kapselendoskopibilde av en lesjon i tynntarmen hos en ung kvinne som tidligere har fått fjernet lignende lesjoner på grunn av blødning. Bildet er tatt på OUS, Ullevål.

Hva kan dette være? Send inn ditt forslag til [email protected]

NGF
Opphavsrett: ©Norsk gastroenterologisk forening
Ansvarlig redaktør: Svein Oskar Frigstad
Webmaster og design: www.webpress.no
Følg oss på: Twitter og Facebook